Aanwezigheid van een advocaat bij een politieverhoor


Tot voor een paar jaar kenden we dit enkel uit Amerikaanse advocatenseries: een advocaat die aanwezig is bij een verhoor door de politie. In 2008 velde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens echter het zogenaamde Salduz-arrest, genoemd naar een Turkse jongen die onschuldig was, maar die schuldig werd bevonden op basis van bekentenissen die hij onder druk en zonder bijstand van een advocaat had afgelegd.

Voor het Europees Hof kon dit niet. Hij had vóór zijn verhoor moeten kunnen spreken met een advocaat die hem kon uitleggen wat er hem te wachten stond, hoe belangrijk een verhoor is en wat de gevolgen kunnen zijn van een verklaring. Én hij had tijdens dat verhoor ook een advocaat aan zijn zijde moeten hebben, die kon tussenkomen wanneer hij onder druk zou worden gezet om bijvoorbeeld te bekennen of belastende verklaringen over andere mensen af te leggen.

Door deze beslissing is het vanaf 2012 ook in België mogelijk om vóór een verhoor overleg mét en tijdens een verhoor bijstand ván een advocaat te hebben.

Aarzel dus nooit om een advocaat te contacteren van zodra u wordt uitgenodigd voor een verhoor. Die advocaat kan belangrijk advies geven over hoe u te gedragen tijdens zo een verhoor. Een verkeerd woord, ook door iemand die onschuldig is, is snel gezegd en kan zelfs jaren later ernstige gevolgen hebben. Daar kan een advocaat voor u hét verschil maken. (tvm)

#salduz #verhoor #politie #bijstandadvocaat #verdediging #strafrecht

Uitgelichte posts
Recente posts
Archief
Zoeken
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
BEL ONS

Tel: +32 51 63 55 96 

EMAIL ONS
Skype-icon-300x0-c-default.png